Arkiv for kategorien “Google”

Jeg satte meg ned denne helgen og hadde en praktisk fundering over fri programvare i skolen. For de som har plaget seg selv med å lese eldre innlegg i denne bloggen er det ingen hemmelighet at jeg er litt skeptisk til alle de kule web 2.0-tjenestene du kan benytte deg av hos f.eks. Google. Jeg liker rett og slett ikke at jeg ikke kan kjøre alle «gratis»-tjenestene selv (på mine egne tjenere). De er ikke frie, selv om de er gratis.

…og så gjør Google det jeg synes de bør gjøre mer av – de slipper kildekoden på Etherpad. Jeg kan nok IT til at jeg kan sette opp min egen Etherpad-tjeneste på skolen når jeg fikk tilgang til kildekoden. Så nå har jeg satt opp en intern etherpad der elever og lærere kan eksprimentere med samarbeid omkring tekster – uten at dette automatisk deles med hele verden (og at Google indekserer teksten i sin enorme samling av data).

For all del, jeg tror ikke Google gjorde dette av altuistiske grunner. De har tross alt brukt en del penger på å kjøpe et firma som hadde utviklet en spennende web 2.0-løsning for sanntidssamarbeid med tekster – for så å gjøre hele produktet fri og gratis tilgjengelig for verden. Hva har de igjen for det? Antakeligvis det at når det nå er sluppet som fri programvare vil mange andre enn Google selv bidra i å utvikle/oversette Etherpad – og Google, som bruker mye fri programvare i tjenestene sine, kan benytte seg av dette bidraget til å utvikle og integrere Etherpad inn i andre tjenester de driver, f.eks. Google Wave. Det er en utviklingsmodell som Google er vant til og som de kjenner så godt at de kan utnytte den til sin fordel.

Samtidig vil alle andre også kunne dra nytte av det. Etherpad er et spennende og godt verktøy, og nå kan det integreres i OpenOffice.org (tror noen allerede har gjort det), Zimbra eller ett eller annet annet program der en slik sanntidssamarbeidsmodell ville være et nyttig tilskudd.

Det litt sære er at samtidig som jeg kompilerte Etherpad selv oppdaget jeg at selve ideen bak etherpad er kommet fra et lite program som heter Gobby – og som finnes til Windows, Linux og OSX. Det har også en tjenerutgave (Sobby) som gir deg de samme muligheten som Etherpad – og en del til (som du måtte betale for i Etherpad Pro). Dette programmet har eksistert siden 2005! Det er en par punkter med Gobby jeg liker bedre enn Etherpad – f.eks. at Gobby er et eget program, ikke ajax på en nettside, som gjør at det er svært raskt og fungerer offline eller på interne nettverk.

Mer av dette!

Comments 1 Kommentar »

Jeff Atwood har, i sin populære blogg Coding Horror, et fint innlegg om retten til å kunne ha et privat liv.

Comments Ingen kommentarer »

…er Googles uformelle motto, og de har stort sett klart å leve opp til det. Nå har det de siste to ukene rast en debatt etter at Google, uten å gi beskjed på forhånd, begynte å dele ut alle RSS-feedene (Google Reader) du har tagget med "shared" til alle i kontaktene dine i Gmail – ikke bare de du ville dele med. Jeg tror Google må være forsiktige med slike ting. De lever på tilliten om at data de samler om brukerne sine ikke blir delt ut til hvem som helst, og tillit er en sårbar ting.

Google samler inn veldig mange data om brukerne sine gjennom de ulike tjenestene de tilbyr. Vi takker glatt ja til Googles betingelser, fordi vi liker produktet deres og fordi det er gratis. Google bør nok være forsiktige med hva de gjør med disse dataene – i dag ble de Slashdot-et og det er aldri et godt utgangspunkt…

Og hvis noen har en formening at dette styrker min tro på at en skole skal ha kontroll over sine egne tjenester, så har de helt rett :-) 

Comments 4 Kommentarer »