Offentlig sektor uten leverandørbinding.

Det er litt deilig å lese innlegg der staten faktisk går inn for å bruke åpne dokumentformat. IT-minister Heidi Grande Røys foreslått nye regler som til en viss grad vil avslutte Microsofts Word-monopol i det offentlige:

Standardiseringsrådet foreslår blant annet PDF og ODF som obligatoriske dokumentsstandarder i offentlige virksomheter. Blir forslaget vedtatt av regjeringa hindrer det ikke offentlige etater og virksomheter i å anvende andre formater i sin kommunikasjon med brukerne. Informasjon kan også publiseres på andre formater i tillegg, for eksempel DOC-formatet til Microsoft, så lenge de også er publisert på en av de obligatoriske formatene ODF eller PDF.

Det er også Standardiseringsrådets forslag står det også at det offentlige skal gå over til åpne format når de arkiverer dokumenter – altså at den interne saksbehandlingen også skal være ODF (som arbeidsdokument eller sluttprodukt) eller PDF (som sluttprodukt). De sier ikke at alle må bruke OpenOffice, men at filformatet må være åpent – og at det finnes muligheter er MS Office for å lagre og åpne ODF-dokumenter.

Standardiseringsrådets forslag og høringspapirer er selvfølgelig lagt ut på den "rette" måten.

For oss litt mer teknisk interesserte: De foreslår også at det offentlige skal over til UTF-8!

Standardiseringsrådet har foreslått at offentlige nettsteder, samt øvrig informasjonsutveksling med offentlige virksomheter, skal følge standarden ISO/IEC 10646, representert ved UTF-8.

De vil også at dette skal gjelde intern i alle offentlige IT-systemer! De skjønner også at dette medfører store tekniske omlegginger, men at det er en jobb som gjøres.

Innføring er foreslått til 1. januar 2009 – så det er bare å begynne jobben mot kommuneledelser (som jeg vet du Espen er i gang med :-) og skoler. Jeg gleder meg til at jeg kan sende et .odt-dokument til noen i kommunen og vite at det er denne filen de får som vedlegg… og bare den.

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Åpen skole / GPL, Nettsteder, Skoleleder. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *