Stillingskrigen er igang!

Microsoft har nå sluppet "nyheten" om at åpen programvare bryter 235 av deres patenter, men vil ikke si noe om hvilke. Men det alle kommentatorer jo korrekt opplyser er at patentkrigen er en slags stillingskrig mellom mange aktører. Alle bruker en patent fra et annet firma uten at noen reagerer, fordi alle gjør det. En litt morsom kommentar fra slashdot er at en overskrift i neste uke blir: "IBM claims Windows violates 15,302 IBM Patents, demands reasonable fee of $1 per patent per copy of Windows sold." – og det er det som er Microsoft sin store skrekk. De ønsker at åpen programvare skal betale dem for bruk av deres patenter, som forsåvidt er legalt nok hvis det viser seg å være korrekt, men da vil en del andre firma som IBM, RedHat og en del andre kreve Microsoft for betaling for bruk av deres patenter – og det det er jo så mange lisenser av Windows i salg at det kan Micosoft neppe ha råd til. Dette blir en så stor patentkrig/-rettsak at Microsoft antakeligvis ikke er interessert i å begynne på det – og det er derfor de ikke sier noe om hvilke patenter de mener åpen kildekode bryter.

Som en liten avsluttende kommentar tar jeg med en klipp fra TheInquirer:

"Fortune seems to think that it is only a matter of time before Microsoft gets nasty with the companies that do not stump up with an agreement. Some of the big Open Sourcing companies have been stockpiling intellectual property as part of the Open Invention Network with the idea of taking down Microsoft if it tries it."

…og helt til slutt. Hvis noen lurte på hva jeg mener om programvarepatenter, så synes jeg det er urimelig (ja, riktig så tåpelig) at det skal være mulig å ta patent på den kontektsvelgende bruken av høyre musknapp. 

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Åpen skole / GPL. Bokmerk permalenken.

1 svar til Stillingskrigen er igang!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *