Språkteigen på måndag

Klokka 0903 måndag førstkomande er eg å treffe i Språkteigen på NRK der eg snakkar om ungdommar, skule og digitale tekstar. Av ei nesten samanhengande babling i om lag eit kvarter skal det klyppast ut nokre minutt, så eg håper det blir ein fin klypp og at det eg meiner er gode poeng blir bevart, saman med nyansane. Det eg prøver å få fram er avstanden i tekstsyn mellom (store delar av) skuleverket/akademia og nye digitale skriverom, og utfordringane vi har i samband med dette.

Det eg snakka om som eg veit ikkje kjem med (men som forhåpentlegvis blir eit tema når Språkteigen tar opp normeringsdebatten i nynorsk), er koss nynorsken, trass debattar som rasar om nynorskstilar og normering, snik seg inn bakvegen, gjennom til dømes bloggar skrivne på dialekt (men òg SMS-språk, MSN, etc.). Det er ein akademisk trong til å vise ut denne skrivinga òg, og erklære ho skadeleg og nærast umoralsk, trass i at mange av tekstane er vitale, aktive og ber med seg bøtter og lass av engasjement, identitet og tilhøyrigheit som du skal leite lenge etter i diktanalysane dei same akademikarane skattar. For å spissformulere ikkje så reint lite.

Men for eit halmstrå for nynorsken! Tenk å få han inn igjen som eit slags junta-språk for folket i protest mot det overakademiserte, bokmålske og anglifiserte? Men hei, vent litt, har eg ikkje høyrt om eit liknande språkprogram før?

Om Arne Olav

Doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Stavanger.
Dette innlegget ble publisert i Lesing/skriving, Norskfaget. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.