Rykk tilbake til start

I fjor tok de ned Avinor i to dager – i år tok de ned seg selv. Hvem tenker jeg på? Jo, Utdanningsdirektoratet, eller www.udir.no. Det har allerde vært i media, men det er verdt en liten kommentar her også.

Utdanningsdirektoratet vet tydeligvis ikke hva de holder på med når de skal bruke «Internett» i forbindelse med eksamen i grunnskolen. I fjor skulle elevene i matematikk sjekke ut parkeringsmulighetene på alle flyplassene rundt omkring i Norge. Overraskelsen hos Avinor var nok stor når plutselig 1/3 av alle 10. klassene gikk inn på hjemmesidene til de ulike flyplassene for å sjekke parkeringsmuligheter (og priser). Alt ble drevet av samme web-tjener – og alt gikk ned så det sang! Plutselig var det ingen elever som fikk sjekket parkeingsmulighetene (og prisene), men ingen fikk heller sjekket avgangs- og ankomsttider på flyplassene i landet. Avinor ble, med rette, ordentlig sure på Utdanningsdirektoratet. Utdanningsdirektoratet lærte noe der…

…trodde jeg. Hva skjedde i år? Jo, de lot seg selv drukne i trafikk. De hadde lagt alle hovedsidene elevene skulle bruke på sin egen tjener (eksamen.udir.no), slik at de ikke skulle gjøre samme tabben som i fjor. De tok ikke høyde for hvilken trafikk som ble generert og har i praksis lammet seg selv. De skyldte på en liten flash-film de hadde liggende, men den betydde lite i den store helheten. Elever (og lærere) hos oss brukte ca. 3 minutter på å få opp en side. Vi kunne laste ned noen pdf-er, men disse var uten bilder (og lyd ;-) – og de var ikke så lette å laste ned når du først måtte vente 3 minutter på å få siden opp, så 3 minutter på å få den lille pdf-filen overført til PCen. På toppen av det hele lot de sidene ligge som https – altså krypterte sider. Da hjelper det lite for Utdanningsdirektoratet at vi faktisk kjører en proxy på skolen, fordi det er ikke mulig å mellomlagre https-sider – de må hentes direkte fra webtjeneren. De hadde spart seg mange problemer om de hadde åpnet sidene for åpen http-trafikk når materialet ble offentliggjort for elevene.

www.udir.no var også nede i dag. Det var ikke mulig å komme inn på hjemmesiden deres eller noen av undersystemene (som PAS og eksamen.udir.no). Det kan ikke være slik når vi skal gjennomføre en eksamen. Systemet være oppe på eksamensdagen.

Jeg skjønner ikke hva de tenker på. De er ikke så vanskelig å beregne hvor mange elever som kommer til å koble seg opp mot webtjeneren(e) – og det er mulig å skalere de fleste web-løsninger.

Det hjelper heller ikke når alle IKT-negative lærere får bekreftet så godt som alle argumentene sine mot bruk av IKT i skolen. Neste år vil udir legge alt over på internett – ingenting på papir: forberedelse, oppgaver og antakeligvis også innlevering. Det er nødt til å gå galt…

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Eksamen, Klasserom og data, Nettsteder. Bokmerk permalenken.

5 svar til Rykk tilbake til start

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.