Da sitter jeg her med en Eee 900 på fanget. Den er like søt og liten som forgjengeren (Eee 700), men denne har større skjerm (9″ og 1024×600), norsk tastatur, 1GB med minne og 16GB SSD. Det betyr at den i praksis er akkurat det mer praktisk i bruk enn forgjengeren. Nå har jeg ikke testet batterilevetiden ordentlig, men jeg har en mistanke om den ikke er så mye bedre, men det vil vise seg om et par dager med jevn bruk. Uansett, jeg liker denne bedre enn Eee 700.

Jeg venter også inn en Acer One med 1,5GB minne neste uke, og jeg har tenkt å sammenlikne Eee 900 og Acer One med tanke på hvordan disse maskinene kan brukes i skolen.

På Harestad skole har vi nå 270 maskiner og 680 elever, dvs. rundt 2,5 elev per PC. Dette er ikke bærbare maskiner, men stasjonære tynne klienter (som kjører linux). I praksis har vi problemer med å sette ut flere maskiner til elevene på grunn av plassmangel – og vi trykket på bruk av maskinene er større er tilgangen. Vi trenger altså flere maskiner ut i systemet, men mangler gode måter å gjøre dette på.

Løsningen er kanskje bærbare maskiner, men i grunnskolen er det enda langt igjen før vi kan kreve at alle elever kjøper hver sin bærbare maskin til mange tusen kroner. Løsningen som jeg fabulerer med er at disse nye små maskinene er så billige, men allikevel så gode, at vi som skole kan kjøpe inn f.eks. en maskin per elev når de begynner i 7. klasse (eller et annet passende trinn). Denne maskinen er så liten at den kan ligge i ranselen, den har få bevegelige deler og tåler derfor en del «trøkk», den har en overkommelig pris om den skulle gå i stykker – og den gjør det som er nødvendig som et IKT-verktøy i grunnskolen.

Om vi ikke har råd til at alle kan få hver sin maskin, så kan vi kanskje kjøpe inn 2-3 klassesett som kan fungere som mobile datarom i praksis.

Men, som sagt, neste uke kommer det en kort omtale og sammenlikning av Eee 900 og Acer One og noen betraktninger om hvordan de kan brukes i grunnskolen…

4 svar på “Eee og maskiner til alle”
  1. Leif Harboe sier:

Disse maskinene ser lovende ut – jeg har selv hatt en eee siden i februar – og for meg så faller den mellom to stoler – et sted mellom iphonen og macbooken. Blant annet synes jeg tastaturet til 700-modellen er hakket for lite for mine fingre. Men til ferieblogging osv, så har den fungert helt ok. Jeg håper noen skoler vil skaffe – som du antyder – større partier og teste dem ut i klasserommet.

2. F. Hamre sier:

Jeg driver og sikler litt på slike små maskiner til eget bruk. Jeg har ingen fancy mobiltelefon som egner seg til nettbruk (kalendersync funker, men det er også alt den kan brukes til slik), og jobb-laptopen (HP) er for stor og klumpete (og er ikke særlig flink til å snakke med andre nettverk enn de den har bestemt seg for er gode nok). Min egen laptop er strålende, men i en alder av nesten 3 år er batteriet dessverre ganske ubrukelig. Med svært sparsom strømbruk holder det nesten en time. Dvs uten nettverk osv… Ikke mye nyttig. Dessuten er den tidvis ustabil, så jeg tør ikke stole på den for bruk der jeg ikke har alternativer.

Men et hovedkrav fra meg til en liten mobil-pc må være veldig god batterilevetid, derfor er jeg spent på omtaler av de nye som er på vei inn på markedet nå, som eee og acer one. (Den laptopen jeg har er en acer, og jeg har som nevnt vært strålende fornøyd med den!)

Jeg ser for meg at slike små, enkle pc-er er bedre til elevene enn de store laptopene de har nå, særlig dersom det er begrenset med programmer på dem. Det vil kanskje begrense utenom-faglig bruk litt mer?

3. Jone sier:

Venter på å få inn slike selv på jobben nå, men jeg må si at jeg sikler mer etter å teste Elonex sin One og One+. Har vært på markedet en stund (eller, tilgjengelig fra Elonex sine hjemmesider bare egentlig), og koster ikke mer enn rett over tusenlappen.

Dersom dere allerede kjører Linux på stasjonære maskiner, kunne jo disse være en god løsning. Disse kjører nemlig også Linux, ettersom de ikke er så enormt kraftige. Lite harddiskplass (1 eller 2GB), men tanken er at den kun skal brukes til internett- og skolebruk, og da trengs ikke stor lagring. Altså mitt i blinken for en barneskole (kanskje?).

4. Odin sier:

Min hovedinvending mot Elonex One(+) er skjermen og antakeligvis en mot at alt er på engelsk (også tastaturet). Etter å ha testet ut Eee 701 ble jeg enig med meg selv om at 800×480 er for lite til praktisk bruk i skolen.

5.