Asus Eee 900 og Acer One (110)

Nå har jeg fått testet Eee 900 og Acer One (110-utgaven) i noen dager og jeg tenkte det var på tide å dele litt med dere.

Utgangspunktet for å kjøpe inn Eee og Acer One var å teste dem med tanke på om dette kunne være maskiner som var så billige, stabile og funksjonelle at jeg kunne dele dem ut til alle elever fra f.eks. 5.-10. trinn i grunnskolen.

Jeg tenkte derfor ut noen «kriterier» en slik elevmaskin må leve opp til. Siden maskinen skal deles ut til, og brukes jevnt, av 380 elever fra 10-16 år må den…

 • …tåle en del, være lett og få plass i ranselen. Maskiner med 17″ skjerm som veier over 3 kg med egen bærebag er ikke aktuelle for små elever i barneskolen.
 • …ha tastatur, operativsystem og de fleste programmene tilgjengelig på norsk. Jeg vil ikke gå inn i bokmål/nynorsk-debatten her :-)
 • …være stabil, solid, lett å bruke for eleven og enkel å vedlikeholde for systemadministrator.
 • …være ferdig satt opp med operativsystem og norske innstillinger. Nødvendige drivere, Flash og Java må være installert når den blir levert.
 • …virke med de fleste nettsteder (siden vi her snakker om linux som OS).
 • …koste minst mulig!

Asus EeePC 900 blir levert med Intel Celeron M 900mhz, 1GB minne, 16GB SSD, 3 USB-porter, kortleser, lyd inn og ut, innebygget webkamera og mikrofon, 9″ skjerm (1024×600), 4,4 Ah batteri (2,5 timer), strømforsyning, linux-OS med programvare, et etui til maskinen, drivere til WinXP og en DVD for å gjennopprette fabrikkoppsettet til maskinen. Dette får du for kr. 2.590,-.

Acer One (110) blir levert med Intel Atom 1200mhz, 512MB minne, 8GB SSD, 3 USB-porter, 2 kortlesere, lyd inn og ut, innebygget webkamera og mikrofon, 9″ skjerm (1024×600), 2,2 Ah batteri (2,5 timer), strømforsyning, linux-OS med programvare og en DVD for å gjennopprette fabrikkoppsettet til maskinen. Dette får du for kr. 2.790,-.

Begge maskinene er små og lette. Eee er litt mindre enn One, men til gjengjeld har One tilnærmet normale taster der Eee sine taster er litt små (for mine fingrer). Jeg regner med det er en tilvendigssak, og små taster skader ikke for små barnehender ;-) Det er ingen viktige taster som er plassert på rare steder. Eee er den som skiller seg litt negativt ut i dette henseende, men den er mindre og har en stoffetui. Begge maskinene virker solide og ser ut til å tåle en trøkk. Eee er den eneste som reklamerer med det (som jeg har sett i alle fall). One er mer «glossy» enn Eee. Den ser finere ut, har blankere skjerm (du vet, en slik med klare farger, men mye refleks) og alt virker mer polert utseendemessig. Jo, en ting til – strømledning til One er stor og klumpete i forhold til Eee sin nette sak.

Eee sitt OS er levert på bokmål og alle de fleste programmene er også på bokmål. Det skal være mulig å laste ned nynorsk med litt triksing. One sitt OS er levert på engelsk og alle programmene er på engelsk.  Teoretisk er det mulig å laste ned bokmål og nynorsk, men jeg har ikke funnet ut av det enda. Tastaturoppsettet på One er engelsk – og jeg ikke klart å sette det til norsk! Så jeg har ÆØÅ på tastaturet, men jeg kan jo ikke skrive dem! Dette er for dårlig av Acer. Jeg har funnet noen «hacks» på det store internett, men de er praktisk vanskelig å gjennomføre – spesielt hvis jeg tenker 380 maskiner… Så her er det bare Eee som så langt lever opp til kravene mine.

Begge maskiner blir levert med pakke med standard programvare – Firefox, OpenOffice, PDF-leser osv. One har nyere utgaver av programmene enn Eee, men Eee har en pakke undervisningsprogrammer som One ikke har.

Begge maskinene har et forenklet brukergrensesnitt basert på linux. De booter kjapt og er intuitive å bruke. Ingen problemer for noen av dem der. Eee stikker av med seieren fordi den har en «nødknapp» hvis du mot formodning skulle klare å ødelegget OSet eller rote til alt på maskinen. Trykk F9 mens maskinen booter – og du blir spurt om du vil stille inn maskinen til fabrikkinstillingene (på norsk). Da har du i det minste en maskin som virker etter noen få sekunder! Dette er viktig med tanke på 380 maskiner som elever bruker jevnlig!

Begge maskinene blir levert med offisell flash og offisiell java ferdig installert slik at de fleste nettsider virker bra. jeg testet en del sentrale sider og har ikke blitt skuffet. One har et problem med at den ikke viser deg godkjenningssiden til java når java spør deg om lov til å kjøre et java-program. Det betyr i praksis at disse java-programmene ikke virker. Akkurat det funket fint på Eee. Eee har også en CD med drivere for WinXP om du på død og liv vil installere det – noe som jo ikke er aktuelt for mitt bruk.

Det er en liten, men viktig, ting du oppdrager raskt når du brukere begge maskinene. One har viften i maskinen på hele tiden og lyden er faktisk irriterende – den skrur seg faktisk opp et par hakk om maskinen skulle bli varm. Eee skrur viften på når det er nødvendig – og skrur den av om den skulle bli kjølig igjen.

Så alt i alt – jeg liker Eee best. Jeg skulle ønske at OSet og maskinen var litt mer «glossy», men det er betraktelig mer funksjonelt enn One for mitt bruk.

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Klasserom og data, Maskinvare, Programvare og OS. Bokmerk permalenken.

16 svar til Asus Eee 900 og Acer One (110)

 1. Arne Olav sier:

  Eg har jo røynsler frå den første Eee, og synest det er ei heilt ubrukeleg maskin med Linux installert rett og slett av di straumhandsaminga er heilt og fullstendig håplaus. Med mindre dette er fiksa, er maskina (med Linux) meir eller mindre ubrukeleg til det ho er meint som; ei lett maskin til å dra med seg rundt. Såh, i kriteriene dine øvst saknar eg straumhandsaming, for det er vitalt på berbare maskiner.

 2. Odin sier:

  Strømgreiene er betraktelig bedre enn i forrige utgave. Det var ikke noe merkbart strømtap når maskinen ligger i dvale – som jo tilfelle var med 700. Da hadde jeg også skrevet dette. Både Eee og One blir levert med et batteri som i praksis gir 2,5 time med full bruk (dvs. trådløst nettverk på, passe lys på skjermen og balansert CPU-bruk i hele denne perioden). Det er mulig å kjøpe ekstra batterier som skal gi 5-6 timer med full bruk. Til Eee skal det for 500,- kr faktisk være mulig å få tak i et batteri til Eee som gir 7 timer full bruk, men jeg har bare funnet det til salgs i England foreløpig.

  Jeg er enig i «såh»-et ditt. Jeg skrevet noe om batteritid og strømhåndtering og at 2,5 time ikke er godt nok. Jeg tak ikke ta i bruk en slik maskin i skolen før den kan leveres med (eller det lett kan kjøpes i tillegg) et batteri som gir 5-7 timer med full bruk.

 3. Arne Olav sier:

  Kjekt at dette er forbetra, då er det jo interessante maskiner, men ligg ikkje dette problemet i Linux — har dei altså endeleg fiksa dette med straumhandsaming for berbare?

 4. Arne Olav sier:

  Kva Linux-utgåve er dei basert på, forresten?

 5. Odin sier:

  Både ja og nei. Strømstyring i datamaskiner er kompliserte greier. Så hvis et OS skal styre strømmen godt så må alt være godt avstemt. Jeg vet at linux etterhvert er blitt mye bedre på dette – linux var ikke bra for 2 år siden. Asus gjorde f.eks. en justering i BIOSen til Eee i februar slik at batteritiden økte med en halv time. I praksis er det i dag ingen forskjell mellom linux og windows som OSer når det gjelder strømstying på en PC. Det er først nå at det er laget så mange dedikerte bærbare maskiner med linux at maskinvareprodusentene har nok erfaring til å gjøre det like godt som i en godt utviklet windowsbærbar (det er i alle fall min teori).

  Eee kjører en tilpasset utgave av Xandros (basert på Debian), mens Acer Aspire One har en utgave som kalles Linpus Linux (basert på Fedora). Jeg har testet litt forskjellige utgaver av Ubuntu og Fedora på begge maskinene. Det går nokså greit, men det er litt problemer med driverne til det trådløse nettverkskortet – som alle regner med blir løst i neste utgave av både Ubuntu og Fedora.

 6. Leif Harboe sier:

  Jeg er selvfølgelig enig i at batteriet på eee’en (700) var håpløst dårlig. I min skole (Bryne vgs.) er det nå montert stikkontakter overalt – mange av elevene har maskiner med dårlige batterier. Jeg vil tro det gjelder de fleste videregående skoler. Så når fylket høsten 2009 skal kjøpe inn 6000 (?!) maskiner, vil ikke batteritid være uinteressant, men det vil være vel så interessant hvorvidt det fungererer greit å jobbe på 9 (eller 10)»-skjermer når mange av oss i andre sammenhenger jobber på 22-24». For mange skoler vil det også være et stort poeng å kunne kjøre mathcad som så vidt jeg vet kun funker på windows.

 7. Når fylket skal kjøpe inn 6000 maskiner og mange av disse vil trenge Mathcad, burde det kanskje være en idé å forsøke og få løst problemet dere står ovenfor her? En løsning er jo å stimulere leverandøren til å porte applikasjonen til Linux, en annen – og bedre – er jo å prøve å få utviklet et OSS-alternativ.

 8. Erik Hetland sier:

  På Sandnes VGS bestemte vi oss først for å bruke Ti-nSpire, og kjøpte dette inn til hele VG1-trinnet ifjor.
  Ulempeliste:
  1. Støtter kun windows
  2. Dyre lisenser
  3. Lisensene er personlige for elevene (kan ikke «arves» videre i skolen)
  4. Etter to installasjoner på samme serienummer må man RINGE Ti….
  5. Diverse brukerrgensesnitt-ting som er rare, og funksjoner som mangler/er rare. Uten mulighet å endre…

  Etter endt år evaluerte vi hvor vi var, og kom til at Ti-nSpire var en helt uholdbar løsning. Spesielt med tanke på «kravene» fylket har til PC’ene elevene skal komme med. (521Mb ram (1024Mb hvis Vista), 60Gb harddisk og støtte vanligste trådløsstandarder). Vår løsning kan ikke være basert på at vi i tillegg krever windows.
  Nå skal vi bruke liten kalkulator, som vi deler ut, GeoGebra (åpen kildekode, javabasert og støtter alle plattformer) og wxMaxima (åpen kildekode, støtter alle OS, norsk versjon med menyer spesialtilpasset pensum i S1, R1, S2 og R2(takk til Møglestu vgs)). Vi bruker Cappelens læreverk i de fleste matematikkfagene, og det er ingen ulempe at de på websidene sine nå også støtter denne kombinasjonen av hjelpemidler. Dette kan bare vokse…
  Sigbjørn Hals fra Cappelen sa også at de jobbet med utviklerne av GeoGebra for å få inn alt man skulle trenge til matematikkfagene i norsk vgs inn i GeoGebra, for å gjøre det enda enklere.

 9. Arne Olav sier:

  Det er synd at ein er avhengig av heilt spesifikke program, men undrast om dette kan vere noe ein sjølv lurer seg inn i. I alle høve er det slik i fag eg kjenner med tunge programvarebehov, som medie- og musikkfag. Det blir til at ein ser seg nøydde til å kjøpe Photoshop. Joda, det er ein marknadsleiar — det er det dei møter i bransjen — men overføringsverdien frå andre program er stor, og i opplæringsaugemed treng ein ikkje nødvendigvis brenne av alle pengane på det som per i dag er marknadsleiande. Det endrar seg for øvrig fort.

  Poenget mitt er: Med heilt spesielle unnatak bør ein unngå å gjere skulen til opplæring i bestemte program, men satse på prinsippa bak det heile. Det er derfor ingen argument at Windows er domineraned, og at elevane derfor må lære seg det i skulen, eller at Photoshop er marknadsleiaren og at elevane derfor må lærast opp i det. Slike bindingar til kostnadskrevjande system er ein farleg karusell dersom ein har det minste fnugg av ei førestelling om ein demokratisk skule og om at kunnskapar skal vere tilgjengelege for alle.

  Dermed har eg ein tilbøyelegheit til å lande om lag der Odin er, gjennom å argumentere for fri programvare, og å kome så nær muleg tilgjengeleg og billeg/gratis programvare som råd. Ein linuxburk og det som finst umiddelbart tilgjengeleg er meir enn nok i absolutt alle dei faga eg kjenner, og dette er fag som har like sære programvarekrav som realfaga, viss ikkje særare.

 10. Arne Olav sier:

  Leif: Eg er med på tanken, men det får vere grenser for dårleg batteri (eller rettare: dårleg straumhandsaming) :-)

 11. Eirik Risan sier:

  [Kommentaren er redigert av administrator pga. upassende språkbruk.]
  God kveld!
  Jeg har en slik ASUS EEE 900 med xandros linux. Men jeg ergrer meg !!! For jeg vil ha flere programmer på den. Og det går jo ikke an å laste ned!
  Uææææææ! Skjønner du?
  Prøvde nettop å laste ned google earth nettop, men var det mulig? Neeeeeeeiiiiiiiiiiiii da!
  Forbannede linux som jeg ikke skjønner meg på og som jeg ikke kan finne noen ordentlig bruksanvisning om……..
  Jeg elsker standarder, ja som windows…… Som brukes av milliarder av mennesker………….Grrrr…..

 12. Odin sier:

  Fint at noen surfer på gamle innlegg også :-)

  Hvis du hadde brukt bittelitt tid på å google hadde du raskt funnet http://www.eeebuntu.org/ som er en spesiallaget utgave av Ubuntu for EEE-maskinene. OSet som følger med Asus Eee 900 skal være enkelt, og vil du ha flere programmer må du nok finne ut av det selv – noe jeg ikke synes er så vanskelig at du trenger å bli så oppgitt som du gir uttrykk for. Det går dessuten ann å spørre om hjelp (som jeg egentlig tar innlegget ditt som)! Last ned eeebuntu du og installer det du måtte ønske av programmer – du har 13.000 programmer du da kan installere fra nettet (lovlig).

  PS! Du finner god hjelp til hvordan du skal installere Google Earth på linux på denne siden: http://earth.google.com/download-earth.html

  PSS! Det følger forresten med en bruksanvisning til Xandros-utgaven som følger med Eee. Har du funnet en windows-manual når du kjøper en bærbar maskin med Windows? ;-) Og ikke kom her å si at Windows alltid er intuitivt. Da må du kjøpe en Mac.

 13. Eirik Risan sier:

  Morn!
  Takk for god tilbakemelding!
  Jeg kan ikke hjelpe for det. Jeg er fortsatt litt ergelig! Jeg prøvde å laste ned google earth. Maskinen spør meg om jeg vil lagre. Og så skjer det ikke noe mer!!!!
  Du kan vel ikke fortelle meg «step by step» hvordan jeg går fram for å laste opp i hvertfall google earth?
  Jeg skulle gjerne hatt et musikkprogram og, og explorer i tilfelle! Man trenger nemlig explorer til å kunne se filmer over nett….? Kanskje jeg skulle hatt en annen PC? Dette er vel egentlig en sånn fin reise-pc dette… Hva syns du om denne PCen: http://www.dinside.no/788649/lenovo-thinkpad-sl300

  Om jeg en gang skulle greie å lære meg «linux»… Er det mulig å laste ned det på alle PCer?
  Håper på svar!
  Med ønske om god dag!
  Mvh Eirik R

 14. Odin sier:

  Uten at jeg har en Eee foran meg – hvis du trykket «Ja» på lagre-spørsmålet, så ligger Google Earth lagret et sted på disken. Jeg vil ikke forklare hvordan du kan installere det i Xandros-saken som følger med Eee. Xandros-saken er laget for brukere som ikke trenger mer enn det som er installert, og du skal være en relativt interessert linux-hobbyist for å gjøre noe mer enn det som er installert fra før. Igjen, installert eeebuntu og følg instruksjonene du finner på Google Earth sin nedlastingsside. Du må surfe til siden med linux hvis du vil laste ned linux-utgaven (nettsiden kjenner igjen OSet og gjør den passende nedlastingen klar med nødvendige instruksjoner).

  Musikkprogram er det masse av til linux, men igjen – bruk eeebundtu. Hva skal du med Explorer? Har du ikke hørt om Firefox?! ;-) Du trenger overhode ikke Explorer for å se filmer over nett. Du kan installere WindowsXP på Eee hvis du har lyst (og lisens). Det fulgte med en CD med nødvendige drivere hvis du installerer XP. Lenovo-en du viser til ser helt grei ut, uten at jeg kjenner noe mer til den.

  Og for all del – linux kan lastes ned og installeres på alle PCer. Last ned Ubuntu til vanlige PCer og eeebuntu til Eee (siden eeebuntu er spesiallaget for Eee-maskinene). Du kan prøve både Ubuntu og eeebuntu uten å måtte installere det på maskinen. Det finnes live-CDer av begge OSene.

  Lykke til!

 15. Nadine sier:

  Nettopp fått en acer aspire one 110, men systemet er på nynorsk.
  Er der noen som vet hvordan jeg kan få satt innstillingene til Bokmål. Siden norsk er satt som
  nynorsk og jeg ikke får valgt bokmål i oppsettet er jeg redd jeg må legge inn nytt os…?
  help please…

 16. Odin sier:

  Nadine, dette er en blogg og ikke et forum der du kan få hjelp til alt mulig. Jeg anbefaler et lite søk på google etter det du lurer på…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *