Åpne standarder og det offentlige

I dag oppdaterte jeg meg litt i forhold til hva som skjer med åpne standarder og skolen (det offentlige), og dette er hva jeg fant:

 • Regjeringen har bestemt at HTML/XHTML, PDF og ODF er formatene som skal brukes til offentliggjøring av informasjon. OOXML er enda under «observasjon» inntil standarden er justert slik at den kan regnes som åpen. Alt dette finner en i «Referansekatalog for IT-standarder i offentlig sektor«.
 • Regjeringen har bestemt at referansekatalogen er obligatorisk for all ny publisering i staten fra og med 1. januar 2009 og innen 2014 skal også alle gamle dokumenter følge referansekatalogen. Regjeringen ønsker at dette også skal gjelde i kommunene og vil sette i gang tiltak for dette. Jeg har enda ikke funnet noe mer om at regjeringen faktisk har laget dette til et krav til kommunene, men…
 • KS har selv laget eKommune 2012 som er et satsingsdokument der KS beskriver hva og hvordan kommunene skal bruke IT til innen 2012. De skriver der bl.a. at åpne standarder skal være i bruk på alle områder innen utgangen av 2010 (og at de skal ha vurdert bruk av fri programvare i løpet av 2009 for administrasjon og grunnopplæring og i løpet av 2012 for helse og omsorg og andre sentrale virksomheter).

Så… UiS skal per dags dato publisere alt i HTML, PDF eller ODF på de offentlige nettstedene sine. Den kommunale sektoren har til utgangen av 2010 på seg til å bruke åpne standarder på alle områder. Det kommet ikke tydelig frem hva «alle områder» betyr, men jeg velger å tro at det er mer enn bare publisering på nettsider. Litt sløvt at kommunen ikke satser litt sprekere, for dette betyr at skoler kan legge ut ukeplaner o.l. som DOC-filer ut 2010.

Det er vel verdt å legge merke til at fornyingsministeren forventer at stat og kommune skal kunne ta i mot PDF- og ODF-dokumenter fra offentlige etater og privatpersoner! Dette skal jeg jammen ta til meg – og sette ut i praksis…

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Åpne standarder og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Åpne standarder og det offentlige

 1. Nils sier:

  Tror nok at ukeplaner kommer til å bli produsert i doc (evt. docx) lenge etter dette. Dette handler til syvende og sist ikke om av som bli bestemt på et kontor i Oslo, men hva som funker. Vi snakker minste motstands vei.

  Jeg har over en periode jobbet med en kommune som har byttet ut MS med OO. Når overgangen ble gjort var det en forutsetning at en fortsatt kunne produsere doc filer. Det tok bare en dag før de første henvendelsene fra foreldre ang. ukeplaner i «feil format» startet å dukke opp.
  Jeg vil anslå at opp mot 100% av de ukeplanene som blir lagt ut på kommunens LMS (it’s learning) er doc filer.

 2. Odin sier:

  Etter 2010 kan vi faktisk klage på skolen som publiserer offentlig informasjon i annet enn html, pdf og odf – og de endre rutiner. Jeg er klar over at vanens makt er stor, men det er faktisk opp til oss å minne skoler om at de faktisk har forpliktelser (og retningslinjer) de skal leve etter hvis de ikke gjør det selv.

  Nå mener jeg at det å legge ut ukeplaner i ODT er å be om problemer. Selvfølgelig får ikke foreldre åpnet opp slike dokumenter helt uten videre. Slike planer skal publiseres som PDF. På Harestad skole har vi i flere år nå publisert alle ukeplaner til elevene som PDF – og foreldrene laster dem ned! Vi har også lagt ut OpenOffice tilgjengelig for nedlasting på våre egne hjemmesider, slik at foreldre skal slippe å lete etter dem om de har lyst til å bruke de samme programmene hjemme som vi bruker på skolen (f.eks. også GIMP, Pidgin, Audacity, Inkscape, Scribus, Freemind osv.). Hvis vi hadde vært litt tøffere mot foreldrene kunne vi lagt ut ukeplanene som ODF og sagt at de kunne lastet ned OpenOffice fra hjemmesidene for å åpne dem opp (OpenOffice og Microsoft Office lever fint side om side).

 3. Nils sier:

  Interessant, men dere er nok dessverre unntaket.

  Jeg for min del tror det i større grad vil komme bedre nettbaserte løsninger som vil gjøre applikasjoner på maskin overflødig. Det finnes forsåvidt løsninger for dette per i dag både i og utenfor LMSer, men igjen snakker vi om hva en lærer og en foresatt er vant til. For å si det sånn, MS har gjort en meget god jobb på dette markedet i de siste 10 åra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *