Åpne standarder og det offentlige

I dag oppdaterte jeg meg litt i forhold til hva som skjer med åpne standarder og skolen (det offentlige), og dette er hva jeg fant:

  • Regjeringen har bestemt at HTML/XHTML, PDF og ODF er formatene som skal brukes til offentliggjøring av informasjon. OOXML er enda under «observasjon» inntil standarden er justert slik at den kan regnes som åpen. Alt dette finner en i «Referansekatalog for IT-standarder i offentlig sektor«.
  • Regjeringen har bestemt at referansekatalogen er obligatorisk for all ny publisering i staten fra og med 1. januar 2009 og innen 2014 skal også alle gamle dokumenter følge referansekatalogen. Regjeringen ønsker at dette også skal gjelde i kommunene og vil sette i gang tiltak for dette. Jeg har enda ikke funnet noe mer om at regjeringen faktisk har laget dette til et krav til kommunene, men…
  • KS har selv laget eKommune 2012 som er et satsingsdokument der KS beskriver hva og hvordan kommunene skal bruke IT til innen 2012. De skriver der bl.a. at åpne standarder skal være i bruk på alle områder innen utgangen av 2010 (og at de skal ha vurdert bruk av fri programvare i løpet av 2009 for administrasjon og grunnopplæring og i løpet av 2012 for helse og omsorg og andre sentrale virksomheter).

Så… UiS skal per dags dato publisere alt i HTML, PDF eller ODF på de offentlige nettstedene sine. Den kommunale sektoren har til utgangen av 2010 på seg til å bruke åpne standarder på alle områder. Det kommet ikke tydelig frem hva «alle områder» betyr, men jeg velger å tro at det er mer enn bare publisering på nettsider. Litt sløvt at kommunen ikke satser litt sprekere, for dette betyr at skoler kan legge ut ukeplaner o.l. som DOC-filer ut 2010.

Det er vel verdt å legge merke til at fornyingsministeren forventer at stat og kommune skal kunne ta i mot PDF- og ODF-dokumenter fra offentlige etater og privatpersoner! Dette skal jeg jammen ta til meg – og sette ut i praksis…

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Åpne standarder og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Åpne standarder og det offentlige

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.