IKT og skole… og virus

Dette er en av disse tingene som jeg egentlig ikke trodde var mulig. I Stavanger Aftenblad forteller de i dag om det hissige viruset som er i omløp på SUS og de videregående skolene i fylket. I to uker har SUS (og Helse Vest) vært plaget med et virus / en orm (artikkelen er ikke helt tydelig der) som nå har spredt seg til de videregående skolene. Fylkeskommunen stengte derfor ned internett til alle skolene i går ettermiddag for å få «kontroll» over situasjonen.

Hva er nå dette?! Har virkelig ikke SUS/Helse Vest bedre kontroll på IT-systemene sine? Har virkelig ikke fylkeskommunen sikret skolennettene slik at en slik spredning ikke skulle være mulig – når de vet at de har en masse potensielle smittemaskiner i nettverket sitt (les: elevmaskiner)?

Jeg er jo klar over at jeg nå sitter godt plassert i glassavdeling til Brødrene Pedersen og kaster stein så det står etter, men hos oss det er ikke et virus som kommer til å være problemet. Vi har mer det vanlige problemene alle skoler har – security by obscurity! Vi har tettet alle «vanlige» hull – eller rettere sagt, det er ikke så mange hull å tette når vi kjører linux-baserte system – men nivået på brukerne tilsier at tilgangen til de ordinære brukersystemene er så enkelt at det er lett, for de som virkelig vil det, å lage problemer for oss som drifter systemet. Men vi får ikke virus som tar ned hele systemet og som gjør at vi må koble ut internett(!).

Noen fra videregående skole må gjerne kommentere litt mer her…

Om Odin

Jeg er undervisningsinspekør på Harestad skole i Randaberg kommune. Der har jeg ansvaret for ungdomstrinnet og jeg blander meg mye inn i IKT-opplegget på skolen. Jeg har tidligere jobbet som IKT-konsulent ved Høgskolen i Stavanger (nå UiS) og som lærer (med IKT-ansvar) på Høyland ungdomsskole i Sandnes kommune.
Dette innlegget ble publisert i Klasserom og data og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til IKT og skole… og virus