Dette er en av disse tingene som jeg egentlig ikke trodde var mulig. I Stavanger Aftenblad forteller de i dag om det hissige viruset som er i omløp på SUS og de videregående skolene i fylket. I to uker har SUS (og Helse Vest) vært plaget med et virus / en orm (artikkelen er ikke helt tydelig der) som nå har spredt seg til de videregående skolene. Fylkeskommunen stengte derfor ned internett til alle skolene i går ettermiddag for å få «kontroll» over situasjonen.

Hva er nå dette?! Har virkelig ikke SUS/Helse Vest bedre kontroll på IT-systemene sine? Har virkelig ikke fylkeskommunen sikret skolennettene slik at en slik spredning ikke skulle være mulig – når de vet at de har en masse potensielle smittemaskiner i nettverket sitt (les: elevmaskiner)?

Jeg er jo klar over at jeg nå sitter godt plassert i glassavdeling til Brødrene Pedersen og kaster stein så det står etter, men hos oss det er ikke et virus som kommer til å være problemet. Vi har mer det vanlige problemene alle skoler har – security by obscurity! Vi har tettet alle «vanlige» hull – eller rettere sagt, det er ikke så mange hull å tette når vi kjører linux-baserte system – men nivået på brukerne tilsier at tilgangen til de ordinære brukersystemene er så enkelt at det er lett, for de som virkelig vil det, å lage problemer for oss som drifter systemet. Men vi får ikke virus som tar ned hele systemet og som gjør at vi må koble ut internett(!).

Noen fra videregående skole må gjerne kommentere litt mer her…

2 svar på “IKT og skole… og virus”
  1. Torger Åge sier:

Jeg måtte også blogge litt om akkurat denne saken i går… http://www.dalstroka-innafor.net/2009/01/21/kva-er-digital-kompetanse/

Begynte som lærer, fersk fra utdanningsfabrikken i Volda, i august. Pågangsmot stod det selvsagt ikke på, og med 60 studiepoeng i IKT i læring var jeg jo veldig klar for å revolusjonere skoleverket på den skolen jeg kom til. Mitt eneste krav til arbeidsgiver: projektor i klasserommet!

Hverdagen og dens harde realitet har så smått begynt å sige inn over meg. Vi har ikke kontroll. Vi kan ikke bruke digitale verktøy som vi vil, fordi noen i kommunen har bestemt at sånn og sånn skal det gjøres. Sånn og sånn trådløs router må skolen ha. Sånn og sånn skal e-post akksesseres. Jeg har mer enn en gang forbannet IKT-avdelingen i Sandnes når samtlige av de 26 bærbare som jeg får bruke 2 timer annenhver uke med min klasse blånekter å logge seg på elevenes gmail-kontoer. De samme kontoene som jeg bruke dager på å sette opp til dem! Og det er heller ikke hver gang vi kommer så langt. De er jo mer regelen enn unntaket at maskinene ikke kommer seg på det trådløse nettverket…ganske enkelt fordi infrastrukturen ikke er bygget for å tjene mer enn maks 12 trådløse maskiner om gangen.

Tok med meg en elevbærbar hjem sist uke bare for å teste hvordan Ubuntu ville kjøre på den. Sweet lord! Problemet er jo bare det at når jeg tar den med på skolen kan den kun brukes mot nett om jeg kobler i en kabel. Og på grunn av det får jo heller ikke elevene tilgang til sine ressurser via Active Directory-løsningen som vi blir plaget med.

Sånn…da fikk jeg i alle fall blåst ut den frustrasjonen her i de temmelig stormfulle høyder!

2. Odin sier:

Alltid kjekt å se at det enda er noen i Sandnes kommune som kjemper den gode sak med IKT i skolen (og linux) etter at jeg sluttet ;-) Jeg var en gang i tiden IKT-ansvarlig på Høyland ungdomsskole og la vel igjen en del ideer der om hvordan ting kunne gjøres, men det var først når jeg begynte som inspektør på Harestad skole i Randaberg at jeg fant noen som var «sprø» nok til å prøve ideene ut. Ikke det – det er mange bra folk i skole-IT-gjengen i kommunen, men de er veldig knyttet opp til MS-løsninger og det ser ikke ut til at de har tenkt å prøve seg på så mye annet i fremtiden heller.

3.